AÖL REHBER

açık lise nedir

Değişik sebeplerden dolayı lise öğrenimi görmemiş, lise öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalan veya tasdikname ile liseden uzaklaştırılmış kişilerin lise diploması almak için dışarıda aldıkları eğitimdir. Uzaktan eğitim sistemiyle açık lise eğitimi almak isteyen kişiler Halk Eğitim Merkezlerine başvurarak açık liseye kayıtlarını yaptırabilirler.

Açık Liseye Kayıt Nasıl Yapılır?

Açık Liseye kayıt yaptırabilmeniz için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan AÖL iş takvimini inceleyerek ilan edilen kayıt yenileme tarihlerinde sizden istenen belgelerle birlikte Halk Eğitim Merkezlerine giderek kayıt yaptırabilirsiniz.

AÖL iş takvimi için tıklayınız..

 

Açık Lisedeki Müfredat İle Örgün Eğitimdeki Müfredat Aynı mı?

Açık Lise müfredatı ile örgün eğitimdeki müfredat aynıdır. Aralarında iki önemli fark vardır. Bunlardan birincisi; örgün lise eğitimde çocuk ve genç eğitimi söz konusudur. Açık Lisede ise çocuk ve genç eğitiminin yanı sıra yetişkin eğitimi de yer almaktadır. Diğer bir ifadeyle açık lise çocuk ve erişkin eğitiminin birlikte yapıldığı bir sistemdir.

İkinci fark ise; örgün liselerde yıllık ders müfredatı uygulanırken açık liselerde ise dönemlik ders müfredatı uygulanmaktadır. Ayrıca örgün eğitimde yıllık sınıf geçme sistemi mevcuttur, açık lise de ise dönemlik sınıf geçme söz konusudur. Açık lisede yılda 3 dönem eğitim verilmektedir.

 

Açık Lisedeki Dersler İle Örgün Eğitimdeki Dersler Aynı mı?

Örgün eğitimdeki öğrencinin gördüğü dersler ise açık lisede eğitim gören öğrencilerin gördükleri dersler aynıdır. Fakat şöyle bir farklılık söz konusudur. Örneğin örgün eğitimde bir öğrenci genel matematik dersini yıl boyunca görür fakat açık lisede dönemsel eğitim olduğu için öğrenci bu bir yılda görülmesi gereken dersi genel matematik-1 ve genel matematik-2 olarak iki dönemde aynı dersi görür.

Derslerin içerikleri, müfredatı ve hatta başlıkları birebir aynıdır.

 

Açık Liseden Mezun Olma Şartları Nelerdir?

Açık Liseden mezun olabilmek için en az 8 dönem görme şartı vardır ve en az 192 kredi toplamış olmanız gerekiyor. Diğer bir şart ise zorunlu derslerin geçilmiş olması gerekmektedir. Eğer zorunlu derslerden her hangi birini 3 dönem üst üste geçemezseniz o dersten muaf olursunuz ve başka bir seçmeli ders alarak o dersin kredisini alabilirsiniz. Bu şartları sağlayan öğrenciler mezun olma hakkını elde etmiş olurlar.

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Derecelendirme: 3.50 (3 Oylar)