Bu yazımızda açık lise öğrencilerinin sınıfları nasıl geçtikleri ve mezun olmaları için hangi şartların sağlanmış olması gerekiyor adım adım anlatacağız. Açık Öğretim Lisesi öğrencileri ile Öğgün eğitim gören öğrenciler arasında farklılıklar vardır. Yani örgün eğitimde okuyan bir öğrencinin mezun olma şartları ile açık lisede okuyan öğrencinin mezun olma şartları aynı değildir.
Açık Lisede Sınıf Nasıl Geçilmektedir?
Açık Lise dönemlik sınıf geçme esası mevcuttur, normal örgün öğretimde olduğu gibi yıllık sistem değildir. Açık Lisede bir yıl içerisinde 3 dönem vardır. Her dönemin sonunda da öğrenciler seçtikleri ve zorunlu oldukları dersten sınava tabi tutulurlar. 3. Dönem bittiğinde o eğitim yılı tamamlanmış olur. Öğrencinin kaldığı dersler ise bir sonraki yıl dönemlik olan sisteme dahil edilmektedir.
Açık Liseden Mezun Olmak İçin Kaç Krediye İhtiyaç vardır?
Burada önemli olan öğrencilerin mezuniyet durumlarıdır. Dönemlerin toplamı sonunda açık lise öğrencisinin topladığı kredi sayısı 192’ye ulaşırsa mezun olma hakkını elde etmiş olur. Bir açık lise öğrencisinin mezun olabilmesi için en az 192 kredi almış olması gerekmektedir.
Açık Lisede Zorunlu Dersleri Geçmek Şart mıdır?
Öğrencilerin eğitimleri boyunca aldıkları derslerin bir kısmı zorunlu derslerden bir kısmı da seçmeli derslerden oluşmaktadır. Eğer öğrenci almış olduğu her hangi bir zorunlu dersten 3 dönem üst üste kalırsa öğrenci o dersten muaf olur ve o öğrenciye seçmeli bir ek ders verilir. Aldığı bu seçmeli dersten başarılı olursa onun kredisini alması sağlanır.
Alanlı Öğrencilerde Zorunlu Dersler Nelerdir?
Burada çok önemli noktalardan bir tanesi de alanlı öğrencilerde ise zorunlu ders kredisi 112'dir. 70 kredi de seçmeli ders alarak 192 krediye tamamlayıp mezun olma hakkını elde ederler.
Açık Liseden Mezun Olmak İçin Kaç Dönem Eğitim Alma Zorunluluğu Vardır?
Öğrencinin okuldan mezun olabilmesi için ez az 8 dönem ders görmüş olması gerekmektedir. Yani yılda 3 dönem olduğunu düşünürsek ve 3. Dönem sınavlarına 18 yaş şartını baz alırsak 18 yaşından büyük olan öğrencilerin 2,5 yıl gibi bir sürede mezun olma durumları söz konusu olabilir. Kredili öğrenciler için alanlarda dönem sayısı en az 9 dur. Alansız öğrenciler ise 8 dönemin sonunda mezun olma hakkını elde etmiş olurlar.